fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Godt nytt år.

Godt nytt år.

  • 10-01-2017

De fleste av oss har fått med seg anbefalingen om å spise minst «5 om dagen» av frukt, grønnsaker og bær, fordelt på halvparten frukt og bær, og halvparten grønnsaker.
Her er 5 grunner for hvorfor:

Forskning viser at frukt og grønt er bra for helsa vår, og disse fargerike matvarene bidrar for eksempel til å redusere faren for å utvikle kreft, det styrker immunforsvaret, og er med på å forebygge hjerte- og karsykdom.

Til tross for at helsemyndighetene og flere ernæringseksperter anbefaler å inkludere frukt og grønt i et sunt, variert kosthold, så er det også mange myter om mat og enkeltprodukter som kan bidra til å forvirre matglade nordmenn. For eksempel så er det mange friske mennesker som unngår frukt i frykt for å få i seg sukker.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener at frukt er godt for helsa, til tross for at fruktene er en kilde til sukker. Frukt bidrar med viktige vitaminer og mineraler i tillegg til fiber, og er derfor en viktig del av et sunt og variert kosthold.

Frukt inneholder få kalorier, men mye vann og en del fiber som er med på å fylle opp magen.

Hvis man begynner å sammenligne kiloprisen på frukt og grønnsaker med for eksempel sjokolade og andre søtsaker så ser man fort hva som er det rimeligste alternativet.

Som nevnt tidligere så inneholder frukt og bær et naturlig innhold av fruktsukker, noe som gir godsakene en naturlig søt smak. Med andre ord så vil frukt, grønnsaker og bær være et sunnere valg andre ting som består av store mengder tilsatt sukker og minimalt med næringsstoffer som kroppen trenger.

Både frukt, bær og grønnsaker smaker godt alene og er et perfekt valg som et lite mellommåltid når du er på farten. Men det smaker også godt med kokte grønnsaker eller en hjemmelaget grønnsaksmos til middag. Frukt og bær passer ypperlig som dessertingredienser, og grønnsaker med dip er en sunn og klassisk snacksvariant. Dette er matvarer som også egner seg godt i bakst, i smoothies og som juice.

Så det er bare til å hive innpå. 5 om dagen er et minimum..

Menyen fremover blir:

Uke 1: Brokkoli og blomkålgrateng med skinke
Uke 2: Pølsebonansa
Uke 3: Grønnsakssuppe
Uke 4: Sprø bakt sei, mexicana style
Uke 5: Bollefrikasse

Hilsen Merethe