fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Hjelp på kjøkken.

Hjelp på kjøkken.

  • 10-02-2017

Barn kan mye mer enn vi tror og er fantastiske hjelpere på kjøkkenet. Lær dem «kjøkkenreglene» og slipp dem til!
La barna få vaske, skrelle, kutte opp og smake. Et tips er å ha et fuktig kjøkkenpapir under skjærefjølen, for da ligger den i ro. Hjelp barna med å dele grønnsakene slik at de får en flat side før barna får kutte resten. Når grønnsaksbitene ligger med den flate siden ned på fjøla unngår vi at de ligger og ruller som igjen reduserer faren for kuttskader. Lær barna å krumme fingrene, for da slipper fingertuppene å havne under kniven. Kuttskader skjer oftere med sløve kniver, sørg derfor for at barna får en skarp kniv som passer barnehånden. Lær barna å skjære fra seg, ikke mot seg. La kniven ligge på skjærefjøla når den ikke brukes, og hold kniven med spissen ned når du går med den for å legge den til vask. Viktig å huske på at barn ikke skal bruke kniv alene.
Hvis barna lærer seg å hjelpe til på kjøkkenet, er det plutselig mulighet for mange timers ekstra hygge og nærvær i løpet av uken. Samtidig er det viktig at barna lærer at maten ikke serverer seg selv, men at det også skal handles inn, kokkeleres, og dekkes på bordet før man kan spise.
Barna opplever gjerne større mat glede og mindre kresenhet når de får en forståelse av hvor maten og ingrediensene kommer fra. I tillegg opplever de stolthet og en økt selv verd, når de blir medansvarlige i å skape en deilig rett som andre gjerne kan spise. Når man lager mat blir også motorikken og sansene utfordret.
Når barn blir introdusert for matlaging i en tidlig alder, blir mat og måltider en del av deres oppdragelse fra de er helt små. Å smake, lukte og føle på all verdens råvarer er fundamentet for en fullstendig naturlig interesse for mat, som vil følge dem for alltid.
Hvis barna får lov til å ta del i beslutningsprosessen, er det også morsommere for dem å være med. Samtidig får de også et boost på selvtilliten, når de føler seg som en viktig del av prosjektet. La derfor barnet foreslå en rett, eller la de velge mellom et par spennende alternativer. Eventuelt kan du også la barnet røre dressingen, og gi han eller hun ansvaret for å smake den til med sitron og krydder. Den som får være med lærer mer
Viktig å ha god tid når barna skal være med å kjøkken. Skru av mobilen og vær tilstede sammen med di. Kanskje lurt å vente til dere har god tid, før dere tar barna med på matlagingen. Barna må få arbeide i sitt eget tempo.
Det er viktig at du finner oppgaver som passer godt til barnets alder og motoriske evner. Oppgaven skal helst være litt utfordrende, men den må ikke bli så vanskelig at barnet gir opp, og ikke har lyst til å gjøre det igjen. Barn i starten av barnehagealderen kan mye mer enn man tror. Gi dem for eksempel en skål med vann, hvor dere sammen kan skylle tomater og lignende. De litt større barna kan lære å snitte og skjære ut med en barne kniv, hvis de voksne hjelper til. Husk også at barn i alle aldre kan hjelpe til med å smake på maten. Samtidig kan de også delta når det skal handles inn og dekkes bord. Husk å gi positive tilbakemeldinger på at di er flinke. Det viktigste er ikke perfekte skårne grønnsaker, men at det er barna som har skåret dem.

Menyen fremover blir:
Uke 7: Suppevirvar
Uke 8: Karbonader, båt poteter, grønnsaker og bearnaise. Vi har fastelavnsboller til dessert
Uke 9: Fiskekaker
Uke 10: Taco i en eller annen variant
Uke 11: Lapskaus
Uke 12: Pastasalat
Uke 13: Fiskekalas

Ha en flott vinter.

Merethe