fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Høsten er her

Høsten er her

  • 23-10-2017

Høsten er definitivt over oss. Klokken skal stilles en time tilbake og vi får mørkere kvelder.
Men med høsten kommer jo også forkjølelse og andre sykdommer. Barnehagen er spesielt utsatt for smitte, for vi er jo så mange mennesker på en plass. Hygiene er derfor kjempeviktig. Håndhygiene er alfa og omega i å unngå smitte. Vask hendene ofte!
Det går ann å bedre immunforsvaret ved å få i seg nok vitaminer og mineraler, for eksempel jern. Jern finnes naturlig i lever, kjøtt, brokkoli, aprikoser, egg, melk, hvetekli, soyabønner, spinat og mange andre frukter og grønnsaker. De fleste vet at mangel på jern gjør deg slapp og trøtt, men jernmangel kan også svekke immunforsvaret. Det er derfor viktig å få i seg nok jern gjennom maten, noe som for de fleste går veldig greit. Drikk gjerne et glass juice til jerholdige matvarer, for cvitamin er med på å bedre opptaket av jern. (Ikke ta jerntilskudd uten at legen har påvist for lite jernlager.)
Men høsten har jo også sin sjarm. Ungene er godt orienterte om hva som skjer om høsten, bla at fuglene flyger på sydenferie, det blir mørkere, bladene på trærne skifter farge og detter ned osv. Neste uke er det lanternefest i Gauselbakken, og da blir det anledning til å kjøpe bl.annet lapskaus til inntekt for fadderbarnet vårt Shaheen. Klarere dere ikke å vente, kommer her en oppskrift:

4 pers:
6 poteter
4 gulrøtter
1 liten kålrabi
1 løk
1 liten purreløk
1 lite hodekål
litt persillerot
salt og pepper
evt litt timian

Dette kokes sammen i kjøttkraft. (Bruk gjerne buljongterning) Du kan ha pølser eller kjøtt i. Et lite tips er å bruke corned beef. Dette fås kjøpt i hermetikkavdelingen i butikken. Blir lapskausen for tynn, så bland i litt potetmos fra pose. Dette gjør at lapskausen tykner. Serveres med nybakte grove rundstykker eller flatbrød.

Lapskaus er enkel og god mat. Den egner seg godt til frysing, så du kan godt lage en stor porsjon når du først er i gang.

Menyen fremover blir:

Uke 44: Vi spiser resten av lapskausen hvis det er mer igjen. Evt restekalas
Uke 45: Lakseform med epler og purre
Uke 46: Planleggingsdag
Uke 47: Kjøttpudding
Uke 48: Brokkolisuppe med brød


Håper dere alle får en fortreffelig høst med mange lange kosekvelder foran peisen!!

Merethe