fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Frokost

image

Frokost

  • 19-04-2018

Det sies ofte at frokosten er dagens viktigste måltid. På engelsk heter frokost breakfast, fra «å bryte fasten». Når du sover om natten er kroppen i fastetilstand. Du går på sparebluss, og kroppens energilager blir mindre. Derfor vil kroppen ha energi når den våkner, den trenger mat. Med en sunn frokost får du den beste starten på dagen. Prøv å la frokosten bli et rolig og hyggelig måltid.

Er matlysten laber eller har du dårlig tid? Hva med en yoghurt med oppdelt frukt eller kornblanding i, et kokt egg, et glass juice eller en frukt? Litt er bedre enn ingenting.


Tips til hverdagsfrokosten:
• Grovt brød eller knekkebrød
• Myk margarin. Bruker du smørbart pålegg kan du gjerne droppe margarin
• Magre oster og magre smøreoster.
• Kjøttpålegg som kokt skinke, roastbiff, kyllingfilet, kalkunfilet, leverpostei eller egg
• Fiskepålegg som makrell i tomat, kaviar, fiskepudding og sardiner
• Frukt og grønnsaker som pålegg, til smak eller pynt. Banan, eple, tomat, agurk og paprika er ypperlig.

Varier med kornblandinger eller havregrøt. Bruker du ferdigkjøpte kornblandinger, velg varianter med lite tilsatt sukker og fett, og mye kostfiber. Du kan søte selv med for eksempel friske bær, banan, nøtter, rosiner eller annen tørket frukt. Bruk melk, yoghurt eller biola til.

Melk eller juice utfyller næringsinnholdet i brødmåltidene, fordi de inneholder andre næringsstoffer enn brød.
Mange drikker te og kaffe til brødmåltidene, men vann er fremdeles den beste tørstedrikken.


Matpakken lever i beste velgående, men den behøver ikke bare inneholde tykke brødskiver med flatt pålegg. Vi kan fort bli lei om vi spiser det samme hver dag. Bytt gjerne ut brødskivene av og til, og husk at matpapir ikke er eneste mulige emballasje. Salat i boks går også bra! Invester i bokser av ulik størrelse med tette lokk. Da kan du enkelt ta med pastasalat, omelett, middagsrester, wraps, kornblanding eller annet. Suppe på termos med grovbrød til er også et alternativ. Ikke glem frukt og grønnsaker.

Frukt og grønt gir matglede og smak, og farge til maten vi spiser. Frukt og grønnsaker er vår viktigste kilde til vitamin C, og bidrar med mye fiber i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise fem porsjoner (á 100 g) om dagen; halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker. En porsjon er for eksempel en middels stor grønnsak eller frukt, en liten kopp med bær, en klase druer, en liten bolle blandet salat, rikelig med grønnsaker til middagen eller ett glass juice. En god huskeregel for både voksne og barn er at en porsjon er det man kan holde i en hånd.
Etter hvert som hånden vokser, vokser også porsjonene.Velg gjerne grønnsaker, frukt og bær med forskjellige farger. Friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og
bær kan brukes. Mulighetene er mange. Frukt og grønt bør inngå i alle dagens måltider. Erfaringsmessig spiser vi dobbelt så mye frukt og grønnsaker når det serveres oppkuttet. Ha alltid frukt og grønt lett tilgjengelig, og vær ikke redd for å prøve noe nytt.

Menyen fremover blir:

Uke 16: Sprøbakt sei
Uke 17: Spagetti – Even og Markus sitt valg
Uke 18: Blomkålsuppe: Live, Cecilie og Julia sitt valg
Uke 19: Planleggingsdag
Uke 20: Pølser på aktivitetsdagen
Uke 21: Kylling: Jenny og Sofie sitt valg

Ha en flott vår alle sammen. Nøl ikke med å ta kontakt hvis du lurer på noe:
merethe@gauselbakken.no

Hilsen Merethe