fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Bare bra mat:-)

Bare bra mat:-)

  • 13-09-2018

Kostvanene våre, er et resultat av hva vi har fått smake, og hva de voksne i livene våre lærte oss når vi var små. Små barn er nesten som blanke ark, og de formes av hva de opplever og lærer. Barna plukker opp og hermer etter di voksne som en del av læringskurven. Dette gjelder også når det kommer til mat og etablering av matvaner. Det vi voksne spiser, serverer og ikke minst hvordan vi snakker om mat, sender signaler til barnet, og de vil herme etter oss. Derfor er det viktig at vi går foran som gode rollemodeller slik at en god livsstil utvikles naturlig fra første leveår.

Barna må teste ut smakssansene sine. Ofte må gjentatt smaking og testing av konsistenser til for at barnet liker det. For hver gang det smakes, øker sjansen for at barnet liker det. Jo flere sunne matvarer barnet liker, jo bedre grunnlag for god helse livet ut. Barn trenger en jevn tilførsel av mat, og vi passer på at det ikke går mer enn 3 timer mellom hvert måltid. Et barn som ikke er over- eller undervektig klarer å kontrollere sitt eget inntak av mat. I perioder kan barna spise veldig mye mat, i andre perioder lite mat. Dette er helt normalt. Det er viktig å huske på å ikke tvinge barna til å spise opp maten fordi vi voksne mener de har spist for lite. Dette styrer barna som helt selv. Barn i 0-2 årsalderen har ikke utviklet mange smakssanser enda og det er derfor viktig at man ikke bruker mye salt og sukker i maten. Barn i 2-5 årsalderen trenger mer væske og flere næringsstoffer. La barna drikke så mye vann de vil!

Barnehagens fellesskap og spising av lik mat gjør dette til en viktig arena for å kunne introdusere gode måltidsvaner for alle barn. Vi bruker god tid i måltidene, og di voksne er aktiv deltakende og spiser sammen med barna. Vi har fokus på matglede og nysgjerrighet i måltidet. Alle må smake, men det er lov å ikke like. Vi prøver å ha et variert sunt kosthold, og har alltid grønnsaker, fiske- og kjøttpålegg, samt ost på bordene. Barna får bestemme selv hva de vil ha på, men vi prøver å påvirke dem til å spise variert.


Menyen fremover blir:

Uke 38: Fiskekaker med poteter, brun saus, kålstuing og poteter

Uke 39: Blomkålsuppe med nybakt brød

Uke 40: Stekt ris

Uke 41: Tomatsuppe med makaroni

Uke 42: Laks med grønnsaker og saus

Uke 43: Tacokjøttboller


Ta gjerne kontakt hvis du har ris eller ros, tips eller spørsmål.


Merethe