fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Kjøkkentips

image

Kjøkkentips

  • 30-03-2021








er jammen meg mars også over, og påsken står for tur. I disse tider er det jo
minimalt med reising, så kansje vi vil bruke litt bedre tid på kjøkkenet.  Ofte er det små ting som gjør den store
forskjellen, også når du lager mat. Her er noen knep for å gjøre maten litt
bedre.




·        
Hold knivene dine skarpe! De fleste
ulykker med kniver skjer fordi folk bruker for mye krefter. Og dette gjør de
fordi knivene er sløve. En skarp kniv er en god kniv. En skarp kniv er mindre
farlig enn en sløv en, kort og godt. ·        
Hold rå og tillaget mat fra hverandre.
Da risikerer du ikke at bakteriene fra den rå maten kommer i kontakt med den
ferdiglagde maten. ·        
Om du har litt sitronsaft i vannet
når du koker eller tilbereder gulrøtter, hjelper det med å beholde fargen. ·        
Oppbevar gulrøtter i en lufttett
pose. Dette gjør at de holder seg friske mye lenger. ·        
Når du koker spinat eller andre
grønne bladgrønnsaker, bør du tilsette litt sukker. Det hjelper til med å
beholde grønnfargen. ·        
Når du skal rense asparges, tar du
rett og slett tak nederst på stilken og brekker den av. Fra der den brekker og
oppover er den mør. ·        
Kjøp sopp før de "åpner
seg". Når stilken og hatten er "litt sammen" er soppen frisk. ·        
Om det lukter mat eller noe annet i
kjøleskapet ditt, finnes det råd. Del en sitron i to og sett i kjøleskapet. ·        
 For å få mest saft ut av sitrusfrukter bør du
la dem få romtemperatur. Deretter ruller du dem bare over kjøkkenbenken med
håndflaten din. Da brytes fruktkjøttet og du får ut mer saft. ·        
For å holde blomkål hvit er det bare
å tilsette litt melk i kokevannet. ·        
Vil du gjør sausen blank og fin rett
før servering, monterer du den. Det vil kort og godt si at du pisker inn kaldt
smør rett før servering. ·        
Jobb alltid i en arbeidsbolle som er
stor nok. Mesteparten av sølet som oppstår på et kjøkken kommer av at folk
bruker for liten redskap. ·        
Om det brune sukkeret ditt har blitt
hardt, kan du bare ha en skive eple oppi beholderen. Da blir det mykt igjen. ·        
Om du mangler fløte til en kremet
suppe, kan du løse det dersom du har i en blanding av smør og melk. ·        
Mye matlukt og rester setter seg i
fingrene dine. Del en potet i to, gni inn hendene og vask godt i vann og såpe.
Da forsvinner lukten. ·        
Om du er uheldig og har for mye salt
i maten, er ikke det nødvendigvis det verste som kan skje. Du kan du helle oppi
litt øl. Det demper saltet. ·        
Hold maten skikkelig varm før
servering. Blir maten lunken og blir stående lenge i romtemperatur, kan bakterier
vokse opp og føre til matforgiftning. ·        
Loff og halvgrovt brød kan du skjære
i terninger og riste i en panne med litt god olje og krydder, evt i ovnen på
180 grader til de er gylne.  Da har du
krutonger, som du kan smaksette med for eksempel hvitløk, oregano, basilikum
eller annet krydder du liker. Dette passer veldig godt til supper og i salater
- eller som snacks. Ha på rett før servering slik at krutongene er sprø når de
blir servert. I mars har vi hatt
både påsketur og påskefrokost. Under påskefrokosten fikk vi besøk av påskeharer
og påskehøner. De kom med flott påskeoverraskelse til oss. Spør om det var stas
😊 Vi savnet å ha
dere foreldre med, men det satser vi på at ordner seg til jul. Månedens frukt i
april er Kiwi, og månedens grønnsak er salat. Her er det bare til å frotse 😊




Menyen fremover
blir:
Uke 14: Tirsdag;
Soppsuppe og fredag; Vegetarvårrull med ris og grønnsaker
Uke 15: Tirsdag;
Minestronesuppe og fredag; Taco
Uke 16: Tirsdag;
Tacosuppe og fredag; Kylling i pitabrød
Uke 17: tirsdag;
Squashsuppe og fredag; Laks med grønnsaker og poteter




Ha en fin påske
folkens.
Hilsen Merethe