fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Påsken er her

Påsken er her

  • 05-04-2017

Februar og mars har flydd som en vind forbi, og vi skriver allerede april. Påsken er rett rundt døra, og før vi vet ordet av det er det 17. mai og snart sommerferie.
Det er mye som skjer denne uken i barnehagen. På tirsdag var vi påsketur, mens på torsdag og fredag inviterer vi til påskefrokost på stadion. Dette gleder vi oss til, og håper selvfølgelig at der er mange som har anledning til å spise frokost med oss.
Til påsken hører det jo selvfølgelig med egg, og vi spiser ca 40 millioner egg i Norge i løpet av påskedagene, noe som er dobbelt så mange som en tilsvarende periode ellers i året. Men hvem kom først? Høna eller egget? Det som er sikkert er at frokostegget er den soleklare vinneren i påsken, i alle fall for de voksne, mens for ungene er det nok mest spennende med det egget som påskeharen kommer med... Kokt egg spist med skje er favoritten. Deretter følger eggerøre, hardkokte egg som pålegg og egg og bacon. Kok gjerne egget med løk eller kaffegrut, så blir det farge på skallet. Det finnes flere alternativ til spennenes farger du kan få på egget, som for eksempel:
Gul: kok med 3 ss gurkemeie
Lysebrun: Bløtlegg eggene i lunken kaffeløsning i ca 30 min
Gulorange: kok med løkskall fra 2-3 gule løk
Rosa: bløtlegg eggene i lunkent vann med 2-3 stk rødbeter i 30 min
Blå: kok med 4-6 stk hakkede rødløk
Nå skal det sies at undertegnede ikke har prøvd alle variantene, så det blir spennende å se om det virker...
Ingen annen matvare er knyttet til mer symbolikk enn egget. Fra gammelt av var det tegn på livskraft og fruktbarhet. I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og sola dukket frem fra vinterdvalen, våknet høna og satte i gang med verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også bokstavelig talt en eggefest.
Etter hvert begynte man også å gi egg som gaver, som tegn på vennskap. Dekorerte egg var spesielt høyt verdsatt. De hadde ifølge folketroen en kraft som ville bringe lykke og beskytte mot onde ånder.
Ha en flott påske alle sammen.
Menyen fremover blir:
Uke 14: Påsketur og Påskefrokost
Uke 15: Langfredag
Uke 16: Lapskaus
Uke 17: Karbonader
Uke 18: Kyllingsuppe
Uke 19: Stekt ris
Uke 20: Fiskeform
Uke 21: Stengt
Hilsen Merethe