fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Kresne og småspiste barn

image

Kresne og småspiste barn

  • 28-01-2020

Brokkoli er "æsj", fisk er "nei", og gulerøttene havner på gulvet. Sånn er det i perioder i alle hjem, og også her i barnehagen :-) heldigvis er det helt normalt og naturlig at barn er kresne.
Mange er bekymret for at barnet spiser for lite i perioder, men det er viktig å huske på at friske barn ikke vil sulte seg. Er du usikker på hva barnet spiser, så skriv ned alt de putter i munnen i løpet av en dag, så skal du se at de spiser mer enn du tror. Å være småspist og/eller kresne i perioder er faktisk en naturlig del av spiseutviklingen. Alle barn har perioder hvor de spiser mindre og perioder med matnykker om hva de liker og ikke liker. Å alltid ha noe som barnet liker på tallerkenen er et tips til å få i de litt mat.
Fra naturens side er vi glad i alt som er søtt, men skeptiske til det som er surt og bittert. Vi må venne oss til nye smaker, og nye matvarer må ofte tilbys mange ganger før vi liker det. At et barn sier de ikke liker, er ikke en grunn til å ikke servere det på nytt. Endre måten det blir tilberedt på, og la barnet få det på tallerkenen, så liker de det plutselig allikevel. Men, ikke tving barnet til å spise. Det kan virke mot sinhensikt :-)
Det er viktig å skape matglede. Barn må lære å like maten, og ha glede av å spise den. Behold gode måltidsrutiner. Viktig at barnet er sultent når de skal spise, så dropp kjeks, yoghurt, boller og saft rett før måltidet. Klarer de ikke å vente, server litt grønnsaker istedenfor. Kansje kok de ferdige før alt annet, og tilby de det før middagen. Da er det ikke så farlig om de ikke spiser grønnsaker til selve middagen, for da er de fortært på forhånd. Vær gode rollemodeller. Spis selv den maten du forventer at barnet skal spise, snakk pent om maten og ha god stemning rundt bordet, så skal du se at barnet også   spiser :-)
Hvis barnet nekter å spise, så ikke tving det til å sitte for lenge med bordet. Fjern heller maten, og ignorer pirking og dårlig bordskikk. Barna gjør ofte det for å få oppmerksomhet. Gi heller positive tilbakemeldinger hver gang barnet spiser og tør å prøve nye ting. Ingen forventer at barnet skal klare å sykle etter å ha prøvd 1 gang, og sånn er det med mat og. For noen må det kansje 15 eksponeringer til før de liker en ny rett. Det samme gjelder for å lære å spise selv. Øvelse gjør mester :-) 
I barnehagen får de mye forskjellig mat, men jeg prøver alltid å ha noe kjent i rettene. Ofte får jeg tilbakemelding på at det barnet spiser i barnehagen vil de ikke spise hjemme. Det handler ikke om hvordan dere lager maten, men rutinene rundt måltidet. I barnehagen har vi en regel om at alle må smake, og at det er greit å ikke like. Men vi trenger ikke si det høyt. 


Menyen fremover blir:
Uke 6: Tirsdag: Hjemmelaget tomatsuppe - torsdag: Samefolkets dag og komiteen bestemmer.
Uke 7: Tirsdag: Aspsrgessuppe - Fredag: Tomatsei med pasta
Uke 8: Tirsdag: Gulrotsuppe - Fredag: fargefest og fastelavn. Komiteen bestemmer, men det blir boller med krem:-)
Uke 9: Tirsdag: Spinatsuppe - Fredag: Stekt ris


Ha en flott februar og feir mor når den tid kommer :-)


Merethe